CUF vill legalisera sexköp

Vid helgens förbundssstämma röstade Centerns ungdomsförbund för att göra köp av sex lagligt. CUF tycker att sexköpslagen som finns har fungerat dåligt.

I helgen röstade Centerns ungdomsförbund för att göra köp av sex lagligt i Sverige.

Sveriges Radio Kalmar har tidigare berättat om marknaden för prostituerade i länet, och CUF tycker att sexköpslagen har fungerat dåligt.

- Den kom ju till för att skydda de prostituerade men istället har verksamheten flyttat under jorden, säger Märta Martin Åkesson som är ordförande i Kalmar stads CUF-förening.

- Vi är ett liberalt förbund och tycker att var och en ska kunna bestämma över sin egen kropp.

Själv röstade hon dock emot motionen i helgen.

- Jag vill se att det finns ett bättre förslag som ger skydd åt de prostituerade. Allt blir inte bara frid och fröjd för att det blir lagligt att köpa sex.

Under måndagen berättade Sveriges Radio Kalmar att polisen i Kalmar län inte ser köp av sexuella tjänster som något utbrett problem i länet. Förhållandevis lite resurser satsas på att upptäcka brotten. Samtidigt fick Sveriges Radio Kalmar 40 svar på ett dygn när en reporter satte ut en fejkad kontaktannons på internet, och utgav sig för att vara en prostituerad tjej i Kalmar.

- Idag vet vi inte vad som händer och prostituerade kan leva under väldigt hemska förhållanden, säger Märta Martin Åkesson (C).

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

4 maj 2009
4 maj 2009

Extra:
4 maj 2009

Fråga

Fakta: Sexköpslagen i Sverige

Sedan 1 januari 1999 är det förbjudet att betala för en tillfällig sexuell förbindelse i Sverige.

Förbudet infördes som en av flera åtgärder för att motverka prostitution.

Straffskalan är böter eller fängelse i högst sex månader.

Just nu pågår en utredning om tillämpningen av förbudet mot köp av sexuell tjänst och de effekter förbudet fått.

Brottsförebyggande rådet har tidigare konstaterat att det är svårt att efterleva lagen, främst när det gäller den dolda prostitutionen.

Den 30 april 2010 ska utredningen presenteras.

Källa: www.regeringen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".