Kalmar län

20 apotek blir privata i länet

15 av de 20 apotek som ska säljas i länet kommer att ägas av stora bolag. De fem som återstår ska drivas av småföretagare. Här hittar du en sammanställning.

Den 29 april tog riksdagen beslut om omregleringen av apoteksmarknaden. Det innebär att drygt 600 av totalt 946 apotek som finns i Sverige kommer att få nya ägare, något fler än i det första förslaget.

Säljs i ”kluster”
För att undvika att den svenska apoteksmarknaden efter avregleringen kommer att domineras av någon eller några enskilda stora internationella företag ska ett statligt bolag bildas som under en övergångsperiod ska hjälpa mindre entreprenörer att ta över apotek. Övriga apotek kommer att säljas i grupper, så kallade ”kluster” till större privata bolag.

- Vi vet att det finns ett antal kedjor som står i startgroparna för att ge sig in på den här marknaden och de kommer att ha bättre förrutsättningar än vad enskilda apotekare har, sa Krister Örnfjäder (S) i förra veckans riksdagdebatt.

- Inte blir en apotekare sämre för att man har en annan huvudman? undrade Chatrine Påhlsson Ahlgren (Kd) från talarstolen i samma debatt - som slutade med att riksdagen röstade igenom förslaget.

20 apotek säljs i länet
Idag, tisdag, höll apotekets omstruktureringsbolag en presskonferens där man berättade namnen på de apotek som ska säljas. I Kalmar län är det 20 apotek som kommer att få nya ägare - alltså ingå i större kluster som säljs till större bolag eller ägas av enskilda företagare.

I omregleringen finns en rad försiktighetsåtgärder. Bland annat ska inga av dagens apotek få läggas ner de närmaste två åren. Apoteksombuden ska också säkras och i tre år framöver ska möjligheten att hämta ut mediciner i mindre butiker på landsbygden finnas kvar.

Apoteket Gudingen i Västervik är ett av de apotek som ska säljas och eventuellt få utländska ägare.

- Vi är ett av 170 apotek i landet som kommer att säljas i en grupp, säger Kerstin Götberg som är chef för Apoteket Gudingen i Västervik. Det finns flera sådana här kluster som är olika stora.

PRO kritiska till privatiseringen
PRO i Kalmar län har tidigare gått ut med kritik mot försäljningen, och varnat för att den kommer att leda till högre priser. Men Chatrine Påhlsson Ahlgren (Kd) håller inte med.

- Kritikerna inriktar sig på svårigheter utan att hitta en enda konkret svårighet, sa hon i riksdagens plenisal i förra veckan.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

29 april 2009
30 mars 2009
9 december 2008