Mike O´Brien. Foto: Lennart Ackling
Vimmerby

Professur ska belysa barnkultur

Professor Mike O’Brien från Nya Zeeland som nu arbetar som gästprofessor till Astrid Lindgrens Minne höll på tisdagen sin premiärföreläsning i Vimmerby.

- Mycket av mitt arbete under året blir att göra en jämförande studie av barnfattigdomen i Nya Zeeland och här i Sverige, och sen förklara skillnaderna och föreslå förbättringar, säger Mike O’Brien till Sveriges Radio Kalmar.

Det är Växjö universitet som utsett den nya gästprofessorn som kommer att bedriva forskning både i Växjö och på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Professuren finansieras av Vimmerby kommun, Rädda Barnen och Växjö universitet.

Eva Berglund, socialdemokratisk politiker i Västervik, säger att det här är väl satsade pengar. Genom att vi nu har en professur på Näs medverkar det till att göra Näs till ett kunskapscentrum, som är vårt mål, säger Eva Berglund till Sveriges Radio Kalmar.

Lennart Ackling
lennart.acling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista