Lanthandeln i Långasjö. Foto: Nick Näslund.
Emmaboda

"För dyrt att behålla Ica"

Lanthandeln i Långasjö utanför Emmaboda byter nu till en annan grossist. Anledningen är att Icas avgifter är för olönsamma.

Inte heller Ica ser någon ekonomi i en butik med så låg omsättning som Långasjös sju miljoner.

-Det är synd, tycker kunderna.

Den nya ägaren går senare i år över till Bergendahlsgruppen som inte tar ut några avgifter för butiker i Långsjös storlek. Affären får namnet ”Matöppet”.

- Man bara sätter en gräns för omsättningen och sen går det inte att diskutera, säger Karin Gunnarsson som bor i Långasjö.

Sveriges Radio Kalmars samhällsprogram Fokus har räknat ut att Långasjöborna i genomsnitt lägger så mycket som 2.000 kronor varje månad på butiken. Engagemanget är stort - bland annat byggde ortsborna butikslokalen för egna pengar 1994 för att rädda kvar en butik på orten. Idag hyr de ut affären till handlaren.

- Men det räcker inte, säger Lars-Ove Jonsson som är etableringschef på Ica.

- De inkomster som butiken har haft under de senaste åren har med nöd och näppe räckt för att betala räkningarna.

Samtidigt tror både den nya och gamla ägaren på butiken, och man berättar att 200 kunder passerar genom lanthandeln varje dag.

- Vi kommer att ha ungefär samma sortiment i framtiden och inte behöva betala någon avgift, säger Babi Papadopoulos som drivit butiken i 15 år.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Samhällsprogrammet Fokus gick djupare in på ämnet (6 maj 2009)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".