Kalmar

Pantbanken ökar i kristidens spår

Medan andra branscher talar om ekonomisk kris och lågkonjunktur går det bättre än någonsin för pantbankerna.

På Kalmar Pantbank AB har man det senaste året sett en ökning på uppemot trettio procent.

- Det har ökat hela tiden sen april förra året, det är tydligen dåliga tider, säger Bengt Sagerfors på Kalmar Pantbank AB som tror att ökningen kommer att fortsätta ett tag till.

Pensionärer och medelsvenssons
Lågkonjunkturen har gjort att att allt fler söker sig till pantbanken för att klara av sin ekonomi. Ökningen på nästan trettio procent består till stor del av medelsvensson och pensionärer. Pensionärer som ofta pantsätter saker för att kunna köpa något extra, inte till sig själva men till barn och barnbarn berättar Bengt Sagerfors.

Framförallt är det smycken och instrument som pantsätts samt signerat glas och porslin. Däremot är det ingen idé att försöka pantsätta elektronik som till exempel mobiltelefoner. Det är inget som pantbanken längre tar emot.

Många löser ut sina saker igen
Allra vanligt är guldsmycken, för guldpriset har ökat kraftigt och guld är också något som många har liggande hemma. Uppemot 100 kronor per gram får man hos pantbanken idag.

Även om många nu pantsätter sina ägodelar så är det ändå nästan åttiofem procent som faktiskt löser ut sakerna igen. Det som blir kvar går till offentlig auktion efter sex månader.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se