KALMAR

För långa väntetider till neurologen

Kritik mot för långa väntetider för att få träffa en neurolog kom fram vid den utbildningsdag som NHR ,Neurologiskt handikappades riksförbund, anordnade på onsdagen i Kalmar. Sjukhuschef Jonas Rastad tillbakavisade kritiken.

- Vi vill ha upp neurosjukvårdens upprustning på agendan. Det är för få neurologer i Sverige i förhållande till folkmängden, säger Krister Ekström, ordförande i NHR Kalmar.

Idag lever en halv miljon svenskar med Stroke, Parkinson, MS eller epilepsi. Varje år insjuknar ytterligare 40 000 personer.

Enligt statistik från SKL, Sveriges kommuner och landsting, 2007 var väntetiden få träffa en neurolog på Oskarshamns sjukhus fem till åtta veckor. På Västerviks sjukhus, nio till 13 veckor. På länssjukhuset i Kalmar tog det längre tid än 13 veckor.

- Det är oacceptabelt. Vi gör den här dagen för att påpeka att möjligheten att få komma till en neurolog måste förbättras. Ju tidigare man kan ställa diagnosen desto tidigare kan man sätta in behandling.

På plats i Kalmar fanns lokala politiker, anställda inom kommun och landsting, och medlemmar i NHR.

Jonas Rastad, chef på länssjukhuset i Kalmar, fanns också på plats och dementerade kritiken mot de långa väntetiderna hos neurologen i Kalmar.

- Rykande färska uppgifter visar att 80 procent av patienterna har kommit in inom 45 dagar från dess att de fått en remiss. Sedan tycker jag att det kan diskuteras om de ska behöva vänta så länge, men det är en fantastisk upphämtning som mottagningen har gjort.