Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
Kalmar län

Kraftig ökning av viltolyckor

Viltolyckorna har ökat kraftigt under årets första tre månader, och nu går vi in i årets farligaste period gällande just viltolyckor.
- Vidga synfältet, råder Andreas Lindfors vid Älgskadefondsföreningen.

Viltolyckorna ökade kraftigt under årets första tre månader, i hela landet liksom i Kalmar län. Ökningen gäller alla de fyra stora viltslagen; älg, hjort, rådjur och vildsvin.

Samtidigt som rapporterna om viltolyckor ökar så går vi nu in i en av årets två perioder då risken för viltolyckor är som störst. I maj och juni stöter älg och rådjur bort sina fjolårskalvar, så kallad kalvavstötning.

Andreas Lindfors, informatör på Älgskadefondsföreningen, säger att viltet året runt är som mest aktiv i gryning och under skymning men att under just den här perioden gäller det hela dygnet.

- Kalven stöts bort och vet inte var den ska ta vägen, samtidigt är den inte välkommen i nya grupper där den kan ses som en rival, säger han. Den har heller inte lärt sig vad som är bra att undvika och vad som är farligt.

Simon Leijnse
simon.leijnse@sr.se

Ökning av viltolyckor i Kalmar län

(Rikssiffror inom parentes)

Älg: +18% (+31%)
Hjort: +57% (+21%)
Rådjur: +31% (+24%)
Vildsvin: +16% (+21%)

Vad ska du tänka på som bilist?

  • Vidga synfältet, scanna av skogsbrynet (inte bara dikeskanten) 60-100 meter fram.
  • Håll hastigheten, gärna saktare när skogskanten kryper inpå vägen.
  • Gällande Hjort, rådjur och vildsvin; bromsa - väja inte - i första hand. Risken för allvarliga skador bedöms större vid avåkning än vid påkörning. Vid älg - väja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".