1 av 2
Foto: Tobias Sandblad.
2 av 2
Kalmar län

"Staten får för stark ställning"

Kritik väcks mot att staten ska driva apotek som småföretagare kan köpa andelar i. På så sätt äger staten 51 procent av de svenska apoteken och det är för stor del, menar kritikerna.

I Kalmar län ska fem apotek säljas till småföretagare. Till en början ska dessa drivas av staten under en övergångsperiod. Kritiker menar att detta gör att staten får en alldeles för stark ställning, redan från början.

- Apoteket AB ska behålla 35 procent av alla apotek och dessutom ska staten äga ytterligare 16 procent i det här småföretagarbolaget, säger Lennart Axelsson som är förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund som organiserar apotekare och farmaceuter i Sverige.

- 35 plus 16 blir 51 och det är en väldigt stark ställning, säger han till Sveriges Radio Kalmars samhällsprogram Fokus.

”Vi vet väldigt lite än”
Ann-Sofie Stablum är chef på apoteket Näktergalen i Färjestaden, och hon funderar på att som småföretagare kanske köpa och driva ett apotek.

- Vi vet väldigt lite än, säger hon.

- Vi får se vilka förrutsättningar vi får och hur det ska gå till. Kanske kan man ta över under hösten.

Marknaden ska fördelas rättvist
När Sveriges Radio Kalmar ringer Omstruktureringsbolaget, alltså det statliga företag som ska styra upp försäljningen av apoteken, säger informationschefen Anna-Lena Boucht att uppdelningen av apoteken har gjorts med utgångspunkten att marknaden ska fördelas rättvist.

Men det håller inte Sveriges Farmacevtförbund med om.

- Det ska bli intressant att följa hur Konkurrensverket ser på det här, säger Lennart Axelsson.

Fotnot: Sveriges Farmacevtförbund har bildat ett bolag som visat intresse för att köpa 200 apotek i en försäljning som riktar sig till större företag.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

5 maj 2009

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".