Foto: Simon Leijnse
Kalmar

Chans att hoppa på vindkraftståget

Det sker en explosionsartad utbyggnad av vidkraft runt om i världen i dag. USA och Kina står i främsta ledet, men Sverige har nu chans att hoppa på tåget.

Det sätts ett nytt vidkraft verk i drift var 25 minut runt om på klotet. Det var några av de fakta som presenterades på den sjätte Nationella vindkraftkonferensen, som hålls i Kalmar under två dagar.

Missade tåget, men har nu chans
Thomas Kåberger, generaldirektör på Energimyndigheten, säger att Sverige missade tåget på 80-talet men har nu möjlighet att ta igenom förlorad mark inom vindkraftsteknologin. Han säger att vindkraften nu har blivit kostnadseffektiv och lönsam i takt med större serier och ny teknik samtidigt som elpriset stiger.

Han säger vidare att Sverige, med den planerade vidkraftutbygganden och bibehållen kärnkraft och vattenkraft, kommer att bli en stor exportör av el vilket gynnar både den elintensiva industrin och konsumenterna i Sverige.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".