1 av 2
Foto: Anders Nyberg
2 av 2
Mönsterås

"En form av misslyckande"

En pojke erkände misshandel av flickan som tog sitt liv, men utredningen lades ner.
- Om vi inte når upp till tillräckliga bevis så är det ju en form av misslyckande, säger en av poliserna som var med.

En av pojkarna som misstänktes ha misshandlat den 13-åriga flicka som tog livet av sig på behandlingshemmet Carl Bobergsgården i Mönsterås hade erkänt misshandel.

Det visar den nedlagda och sekretessbelagda förundersökningen som Sveriges Radio har läst. Bland annat erkände pojken att han misshandladet flickan strax innan hon rymde för att ta sitt liv.

Men trots dom dokumenterade skadorna och att en av pojkarna erkänt misshandeln av henne så valde åklagare Hans Ranholm att lägga ner förundersökningen. Han säger att ett erkännande inte alltid är ett juridiskt erkännande.

- Det har inte gått att utreda tillfredställande vad som har hän egentligen, säger han. Det man kommer fram till i utredningen är att det förekommit visst våld. Men vem som har utövat det våldet, och på vilket sätt, det har man inte tillräckligt säkert kunnat lägga fast.

Max Wigren är en av poliserna som jobbade med misshandelsutredningen och svarar så här på frågan om det var ett misslyckande att utredningen aldrig ledde till åtal.
- Om vi inte når upp till tillräckliga bevis så är det ju en form av misslyckande, säger han.

Efter avslöjandet om missförhållanden på HVB-hemmet Carl Bobergsgården i Mönsterås ska nu barnombudsmanen träffa länsstyrelserna i Kalmar och Jönköpings län för att se över hur tillsynen av vårdhem för barn och unga sköts.

Leif Johansson
leif.x.johansson@sr.se

8 maj 2009
8 maj 2009
7 maj 2009
7 maj 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista