1 av 2
Foto: Simon Leijnse
2 av 2
Kalmar

Småskalig vindkraftsel lönsam

Nu börjar det bli möjligt och lönsamt med den småskaliga vindkraften för till exempel lantbruk, men även villor och sommarstugor.

Tillstånden har blivit lättare och priserna börjar bli överkomliga då vindkraftverken nu tillverkas i allt större serier.

- Ett önsketänkande vore att man köpte ett litet vindkraftverk som vilken apparat som helst och sedan åkte hem monterade ihop det och kopplade in det på nätet, sade Jonny Lilja på Energi kontor sydost på vindkraftseminariet i Kalmar.

Ett vindkraftverk på varje gård
Ekobonden Johan Parboäng från södra Öland, som nu har ett småskaligt verk på sin gård, tror och hoppas att det i framtiden kommer stå ett litet vindkraft verk på varje Ölandsgård. Lite som förr i tiden då varje gård hade sin egen väderkvarn. För hundra år sedan var det ett par tusen väder kvarnar som snurrade på Öland.

Racingen har varit nyttig för vindkraften
På seminariet var också racerföraren Calle Rosenblad som nu gett sig in i vindkraftsbranschen, där han ser en framtid. Han säger att man måste ta till vara på vind- och solenergi för att kunna behålla den levnads standard vi vant oss vid. Han driver sedan tre år sitt företag Home Energi inom vindkraftsbranschen, och säger att vidkraften har dragit stora erfarenheter från racingen med nya material och aerodynamik.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

7 maj 2009
6 maj 2009

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".