LRF vill skärpa allemansrätten

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, vill att kommersiell verksamhet på annans mark ska förbjudas enligt allemansrätten. I en skrivelse ber man nu regeringen utarbeta ett förslag till en ny lag och LRF hoppas på så sätt förhindra framtida tvister mellan arrangörer och markägare om rätten till naturen.
Det blir allt vanligare att en arrangör med syfte att tjäna pengar hävdar att man har rätt till marken enligt allemansrätten. Men i flera fall har man i domstol kommit fram till att marken utnyttjas så pass hårt att det inte kan vara tillåtet - utan en överenskommelse. Med sitt förslag vill LRF, på ett tydligare sätt i lagen, ställa krav på den som vill utnyttja naturen för kommersiella syften att komma överens med markägaren. Syftet är inte att begränsa enskilda individers och idella organisationer möjligheter att vistas i naturen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".