Carl Bobergsgården i Mönsterås som kritiserats hårt för sin tillsyn och säkerhet. Foto: Anders Nyberg
Mönsterås

Socialnämnden struntade i kritiken

När Socialnämnden i Mönsterås kommun skulle yttra sig om Carl Bobergsgårdens öppnande 2001, så hade hemmets föreståndare moderaten Curt-Rune Roos - partikollega en avgörande roll.

Trots kritiska påpekanden från den dåvarande individ och familjeomsorgschefen om att hemmets inriktning var för bred och ospecifik, så ställde sig en majoritet i socialnämnden sig positiv till att öppna hemmet, där en 13-årig flicka tog sitt liv förra året.

Men socialnämnden ställde sig positiva först efter det att moderaten Britt-Marie Domeij gjort ett tillägg i den kritik som framförts. Till saken hör att Britt-Marie Domeij tillsammans med hemmets föreståndare Curt-Rune Roos är moderaternas två toppnamn i Mönsterås kommun. Tillägget som Britt-Marie Domeij gjorde lyder följande.

”I övrigt ser socialnämnden positivt på ansökan om HVB-hem på Carl Bobergsgården”

Britt-Marie Domeijs tillägg om att socialnämnden trots kritiken var positiv till att öppna hemmet, röstades senare igenom av en majoritet i socialnämnden.

Men en som röstade nej till förslaget är vänsterpartisten Anna Borgström, som vid den här tiden var ledamot i socialnämnden. Och hon kommenterar Britt-Marie Domeijs tillägg så här.

- Jag ansåg att det var svårt att förstå inlägget, säger Anna Borgström. Det var onödigt säger hon till Sveriges Radio Kalmar.

SR Kalmar har sökt Britt-Marie Domeij för en kommentar i två dagar men utan resultat.

Att ansökan skulle ha särbehandlats på grund av att den sökande var Curt-Rune Roos som är moderaternas toppnamn tillsammans med Britt-Marie Domeij i Mönsterås kommun, tillbakavisar Birgitta Pettersson socialnämndens ordförande.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista