Foto: Linda Viskic
Kalmar län

Resa - som om ingenting har hänt

Lågkonjunktur eller inte, på semester ska vi. På resebyråerna runt om i länet pågår försäljningen av resor nästan precis som vanligt.

Invånarna i länet väljer att åka på semester trots lågkonjukturen. På flera resebyråer säljer man fortfarande många resor och den minskning som har skett sedan förra året är liten. Och Tinna Bergh, butikschef på Big Travel i Kalmar, har en förklaring till det.

- Jag ser bara på mig själv att räntorna har gått ner nu de senaste månaderna vilket gör att man har en tusenlapp eller ett par mer i månaden. För oss som har fått behålla jobben har den här krisen egentligen gjort att vi har det lite bättre, säger hon.

Ökning på resor till billigare mål
Resbyråerna har också märkt att det är vissa resor som ökar. Enligt Tinna Bergh är det många som bokar resor till länder som det är billigare att bo i som till exempel Turkiet och Kroatien. Det beror på att kunderna har blivit mer prismedvetna i lågkonjukturen. En av dem är Hanna Gyllander från Kalmar som har bokat en resa till Island.

- Det passar bra i år eftersom det är lite ekonomiskt svårare på Island vilket gör att det är billigare resor dit, säger hon.

Linda Viskic
linda.viskic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista