Stora arealer får inte användas för skogsbruk

Det svenska skogsbruket står inför sin största förändring någonsin. Fram till 2010 skall 900 000 hektar skog i landet undantas från vanligt rationellt skogsbruk för att uppfylla de miljömål som satts upp av riksdagen. Länsstyrelsen och Skogsvårdsstyrelsen har nu beslutat hur stora förändringarna blir i Kalmar län.
För att skydda utrotningshotade djur och växter och stimulera den biologiska mångfalden kommer nästan 7% av länets totala skogsareal inte att få brukas av skogsägarna på samma sätt som idag. Antingen blir det naturreservat som staten ska betala för eller så avstår skogsägaren att bruka marken frivilligt. Sven-Inge Karlsson på Skogsvårdsstyrelsen säger till P4 Kalmar att målen är mycket högt satta och att det måste till mer statliga pengar för att vara genomförbart. Redan nu är både årets och nästa års pengar intecknade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".