OSKARSHAMN

OKG får hårdaste kritiken

Oskarshamnsverket får den fränaste kritiken när säkerheten vid de svenska kärnkraftsverken har gåtts igenom.

Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som har granskat säkerheten hos de svenska kärnkraftsverken, och kärnkraftsverket i Oskarshamn får alltså den kraftigaste kritiken, enligt Oskarshamnstidningen.

Det inträffade fler incidenter än vanligt vid de svenska kärnkraftverken förra året. Flera av händelserna har klassats högre än vad som varit vanligt de senaste åren. Det visar Strålsäkerhetsmyndighetens årliga rapport.

Vid fyra tillfällen var händelserna så pass allvarliga att det krävdes tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att få starta upp verksamheten igen. Det handlade bland annat om sprickor i styrstavarna till bränsleelementen.

Under förra året gjordes också 14 så kallade snabbstopp, alltså där det inte krävdes tillstånd att starta upp verksamheten igen.

Oskarshamn 1 hade flest stopp - fem stycken. Och myndigheten kräver nu att de vidtar åtgärder för att minska antalet snabbstopp.

Lars Thuring vd menar att de redan gjort förbättringar, och märkt resultat.

- Vi har sedan förra året jobbat intensivt med olika förbättringsprogram och vi ser att det börjar ge effekt nu. Vi har betydligt färre snabbstopp på OKG nu i år än vad vi hade förra året.

Generellt visar rapporten på att kärnkraftverken upprätthålls på en acceptabel nivå. Och att de har förutsättningar att kontrollera händelseutvecklingen vid ett eventuellt haveri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista