Kalmar län

Sms är offentlig handling tycker JO

Sms ska behandlas på samma sätt som allmänna handlingar - och frågan är redan avgjord av Kammarrätten. Det tycker Justitieombudsmannen Kerstin André - som nu beslutat att JO inte ska ta upp frågan om Johan Perssons (S) sms.

En journalist på Sveriges Radio Kalmar begärde ut sms-meddelandena från kommunalrådet Johan Perssons mobiltelefon, men eftersom sms:en redan var raderade ansåg Kalmar kommun att de inte kunde hjälpa till.

Efter radioreporterns överklagande till Kammarrätten i Jönköping, har flera medier gjort samma sak över hela landet. I Sundsvall slog kammarrätten där fast att sms-meddelanden är handlingar enligt tryckfrihetsförordningen, och att myndigheter därför ska bedöma om varje sms ska vara offentligt.

Journalisten och författaren Anders R Olsson, som länge bevakat tryckfrihetsfrågor, anmälde Kalmar kommun till Riksdagens ombudsmän och justitieombudsmannen Kerstin André har nu tagit beslut om JO ska ta upp ärendet eller inte.

- Frågan om sms-meddelandens rättsliga status bör i första hand besvaras av rättspraxis, skriver Kerstin André i sitt beslut att inte gå vidare med ärendet men skriver samtidigt att saken redan är prövad av kammarrätten.

- Kammarrätten i Sundsvall har (...) funnit att sms-meddelanden är handlingar enligt tryckfrihetsförordningen och att frågan om de ska ses som allmänna handlingar får bedömas på samma sätt som gäller för andra handlingar, skriver hon.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

14 maj 2009
11 maj 2009
8 maj 2009
21 april 2009
4 mars 2009
15 december 2008
15 december 2008

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista