Kalmar län

Politiker ska se över vindkraftsskatt

Centerpartiet ska nu ta upp frågan om uttagsbeskattningen, som gör att elpriset för delägare i vindkraftskooperativ blir högre än de räknade med, när de investerade i den gröna elproduktionen.

Sveriges Radio Kalmar har tidigare berättat att ett vindkraftskooperativ i Kalmar räknar med en fördubbling av elpriset när skattereglerna tillämpas.

- Det är fortfarande en god affär att investera i vindkraft men vi ska se över det här har vi sagt, säger Anders Åkesson som är centerpartistisk riksdagsledamot från Kalmar.

- Det är viktigt att ta till vara människors goda engagemang att investera i grön och förnyelsebar energi.

Redan har Centerpartiet satt sig i förhandlingar med de andra allianspartierna om frågan, men hur skattelagstiftningen bör förändras kan inte Anders Åkesson säga ännu.

- Ska vi ändra uttagsbeskattning för alla kooperativ berörs också andra branscher - detta måste vi tänka över, säger han till Sveriges Radio Kalmars samhällsprogram Fokus.

SR: När kan det bli aktuellt att ta upp det här i riksdagen?

- Jag kan inte säga när men vi har satt igång arbetet och det ska självklart gå så snabbt som möjligt.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista