Kalmar

"Om det händer något stort är det ju bra att få veta det"

På Stena Metall i Kalmar utbröt en brand vid 23-tiden på söndagskvällen. Boende i området uppmanades via radio att stänga dörrar och fönster. Men vem har radio på vid småtimmarna?

Runt 130 ton återvinningsbalar av plast och papper slukades av lågorna och röken blev så kraftig att allmänheten via radio uppmanades att stänga dörrar och fönster.

- En ren försiktighetsåtgärd från vår sida. Det var egentligen bara nära brandhärden som det var farligt att vistas och vår personal jobbade förstås med masker, säger insatsledaren Göran Engström.

Tre stationer
Personal från tre stationer bekämpade elden under flera timmar. Vid tretiden på natten räknade räddningstjänsten med att branden var under kontroll. Men man eftersläckningsarbetet beräknades pågå även under måndagsförmiddagen. 

Hur branden har startat vet man ännu inte, man utesluter inte att branden kan ha varit anlagd.

Inte många märkte
Men det var inte många av de boende som berördes av röken som märkte av larmet till allmänheten i radio.

Och trots att röken i efterhand visade sig att röken var ofarlig undrar Said Olsson som bor i grannområdet Johannesborg  över hur allmänheten ska nås på nattetid när allvarliga saker händer, för av nattens larm märkte han inte nåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista