Kalmar län

Ungdomar förlorare när socialbidragsberoendet ökar

Som av följd av finanskris och varseltider drar kommunernas kostnader för socialbidrag iväg. Flera av länets kommuner kommer överskrida budget med miljonbelopp.

Utbetalningarna av socialbidrag ökar kraftigt i länets kommuner, det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

11 av länets 12 kommuner har redan dragit över sin budget för socialbidragsutbetalningar och den stora anledningen är lågkonjunkturen.

Hans Eriksson är socialchef i Vimmerby Kommun säger till Sveriges Radio Kalmar att det har varit en kraftig ökning. Räknar man på hela året så blir det ett minus på tre miljoner i kommunen, säger Hans Eriksson.

En direkt följd av lågkonjunkturen
Vimmerby kommun har idag 144 hushåll som lever på socialbidrag, det kan jämföras med förra årets i snitt 110 hushåll i kommunen. Det här är en direkt följd av lågkonjunkturen och arbetslösheten som ökar i länet berättar Hans Eriksson.

Det här är en verklighet som finns i princip samtliga av länets kommuner. Västervik är den kommun i länet där budgeten förväntas överstiga mest, då med nästan 12 miljoner kronor, och det kan jämföras med Kalmar kommuns väntade åtta miljoner kronor över budget.

Ungdomarna de stora förlorarna
Det finns en grupp som nämns av samtliga kommuner SR Kalmar varit i kontakt med, en grupp som väntas bli de stora socialbidragstagarna i kommunerna, och det är de tusentals ungdomar som tar studenten om två veckor.

På Oscarsgymnasiet i Oskarshamn går Linnea Nilsson, och hon tar studenten från Barn- och fritidsprogrammet om två veckor, och även om hon ska plugga vidare så finns det en oro hos henne och hennes klasskamrater inför framtiden.

- De arbeten man söker kräver erfarenhet, och vi har ingen erfarenhet säger Linnea Nilsson.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista