Kalmar län

Avdrag direkt hos byggfirman

Den 1 juli i år kommer det att bli lättare för dig som konsument att utnyttja ROT-avdraget när du köper städtjänster eller anlitar en hantverkare.

Tidigare har man fått betala hela summan själv och sen i deklarationen fått ansöka om skattereduktion för hälften av summan.

Men nu ska du kunna få det här avdraget direkt på fakturan. En förändring som kallas för fakturamodellen.

Från och med den första juli så kan du när du köper en hushålls eller byggtjänst helt enkelt överens med säljaren om att betalningen endast ska göras med hälften av den angivna arbetskostnaden. Sammanlagt har varje ägare rätt till 50 000 kronor per person och år att utnyttja i så kallat ROT-avdrag.

Avdrag för arbete, inte för material
Skattereduktionen gäller för reparationer, om- och tillbyggnader, och underhåll av villor och bostadsrätter. Det kan vara målnings- arbeten, omläggning av tak, byte av vitvaror, element, golv och väggar. Exakt vad som gäller för olika arbeten kan du hitta på skatteverkets hemsida.

Men grunden är att man bara får göra avdrag för själva arbetet och inte för materialet.

För företagen så innebär den nya Fakturamodellen att de först fakturerar kunden 50 procent av arbetskostnaden. Först när kunden betalt sin del så kan företaget skicka in en begäran på de återstående 50 procenten till Skatteverket. Sedan ska det ta cirka tio dagar innan pengarna betalas in.

Lättare för kund, krångligare för företagen
Om det skulle visa sig att kunden redan utnyttjat sina 50 000 kronor så får företaget inga pengar från Skatteverket. Då måste företaget vända sig till kunden för att kräva den resterande summan. Men för att slippa det så kommer många företag att be dig som kund att ta fram ett utdrag från Skatteverket på hur mycket av ROT-avdraget som du utnyttjat.

Pappersarbetet och krånglet har gjort att många hantverkare och städfirmor inte gillar den nya modellen, och vid den rundringning som SR Kalmar gjort visar det sig också att det finns företag som valt att inte ta ROT-avdragskunder just på grund av det.

Sandra Skeppar och Linda Viskic
sandra.skeppar@sr.se
linda.viskic@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista