Kritik mot domstolskritik

Det har framkommit kritik mot förslaget att förlägga all domstolsverksamhet i länet till Kalmar. Bland annat gäller kritiken att det kommer bli långa resor för de boende i norra länsdelen som får långt till närmsta tingsrätt. Men chefen över tingsrätterna i länet tycker inte om kritiken.
Till exempel riksdagsman Håkan Juholt sa här i P4 Kalmar igår att Kalmar inte borde vara det självklara valet när länets tre rätter blir en, utan Oskarshamn kunde lika gärna bli huvudorten. Men Juholts utspel välkomnas inte av chefen över länets tingsrätter, lagman Lars Annerén. Han menar att utspel som Juholts är sånt som motverkar en modernisering av domstolarna i Sverige, och Kalmar är utan tvekan den bästa platsen att ha länets enda tingsrätt på, menar Annerén. För det första är det rimligt att förlägga tinget i residensstaden, för det andra ligger länsrätten som tingsrätten delar lokaler med i Kalmar, och för det tredje arbetar merparten av advokaterna som arbetar för tingsrätten i Kalmar. Skulle tingsrätten ligga i Oskarshamn skulle det bli dyrare rättegångar och högre resekostnader, menar Lars Annerén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".