Västervik

Indragen service för handikappade

Från och med 1 augusti i år blir det dyrare för de funktionshindrade i Västerviks kommun att ta sig mellan till aktiviteter och daglig verksamhet. Då tar kommunen tar bort sin service där de erbjuder gratis bussresor.

- Det är något vi måste göra, säger socialchefen.

Men det här är något som retar många. Carl-Gustav Wennerberg, som arbetar med dagligverksamheten och bowlingklubben Taggen är en av dem. Han har nu börjat samla in namnunderskrifter för att ändra på beslutet.

- Jag har fått in runt 60 namnunderskrifter sen får vi se vad kommunpolitikerna säger. Det är folk som har ringt till dagcenter i Västervik och klagat och de vet inte hur de ska göra, säger Carl-Gustav Wennerberg.

Västerviks kommun erbjuder idag gratis bussresor för de funktionshindrade som ska till daglig verksamhet eller sitt boende. Men från den första augusti måste de åka antingen kollektivt eller med färdtjänst. Något som kommer kosta de funktionshindrade mycket pengar.

Jörgen Olsson som är Socialchef i Västerviks kommun, säger till Sveriges Radio Kalmar att det här är en försämring, men att den måste göras, eftersom kommunen måste spara in pengar. Han berättar också att det i dagsläget inte är några varsel planerade, men att det är inte helt uteslutet i höst.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista