Oskarshamn

Larm vid kärnkraftverket- när det brann i Kalmar

När det brann på Stena Metall i Kalmar natten till måndag gick larmet hos 2500 RDS-mottagare. Vid kärnkraftsverket i Oskarshamn.

I samband med branden på Stena metalls område i Kalmar natten till måndag var rökutvecklingen så kraftig att räddningstjänsten gick ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA.

Larm gick vid kärnkraftverket

Men ett VMA går ut till alla RDS mottagare i länet, så med det aktiverades de 2500 RDS mottagare som finns bland de som bor i närheten av kärnkraftverket i Oskarshamn. Och deras första tanke var - kärnkraftsolycka. 

Anders Kollman, räddningstjänstens handläggare på länsstyrelsen i Kalmar, blev nedringd av de boende runt kärnkraftverket i Oskarshamn som undrade vad som egentligen hände. En av dem var Maj-Britt Karlsson.

- Vi vaknade av att RDS-larmet gick igång. Två gånger gick det igång, berättar hon. Man tror ju att det är någonting med kärnkraftverket.

Peter och vargen

Hon tror att om deras larm, som ska gå igång om något händer på kärnkraftverket, går igång vid olyckor som inte direkt berör dem riskerar att bli värdelöst då. En ”Peter och vargen”-effekt.

- Händer det en annan gång så kanske man inte har det på för att… ja, för att det händer sådant här.

Gert Friberg vid räddningstjänsten i Kalmar är förvånad att de boende runt kärnkraftverket larmades.

- Våra räddningsledare kände nog inte till detta, att det även tutar i Oskarshamn på RDS-mottagarna, säger han och tror att liknande skeenden kan avhjälpas i framtiden.

Sandra Skeppar och Nick Näslund
sandra.skeppar@sr.se
nick.naslund@sr.se

VMA-larm

Vid allvarliga olyckor där allmänheten kan utsättas för fara kan räddningstjänsten begära ett vma varningslarm via SOS. Vma står för viktigt meddelande till allmänheten och går bland annat ut i radio och text-tv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista