Oskarshamn

Starka reaktioner i Bockara

Förslaget att lägga ner Bockaraskolan nästa år har väckt starka känslor i Bockara.

Oskarshamns kommun väntas spara 1,1 miljoner kronor på nedläggningen och det har väckt starka känslor bland både barn och vuxna i Bockara.

På Bockaraskolan går det 36 elever i alla åldrar. Det är en glad skara barn som leker på skolgården den här tisdagen, det spelas fotboll och en del ligger och solar sig i gräset intill den gula skolbygdnaden i Bockara.

Ett av 23 förslag
Förslaget att lägga ner skolan är bara ett av totalt 23 förslag till besparingsåtgärder som Barn- och utbildningsnämnden presenterat. Om Bockaraskolan skulle läggas ner, så ska barnen istället bussas två och en halv mil till Rödsleskolan där de istället ska få sin undervisning.

Och blir det att skolan läggs ner, så finns det föräldrar som funderar på att flytta ifrån kommunen. En av dom är Marie Törnell som har sin snart femåriga dotter som hade tänkt börja på Bockaraskolan. 

- Lägger de ner skolan, då får vi fundera på att flytta och då flyttar vi nog till en annan kommun, säger hon till Sveriges Radio Kalmar.

- Det är ett väldigt dåligt förslag, de kan ta pengarna från andra ställen istället för att ta det från landsbygden och göra det till ingenting, fortsätter hon.

Vad betyder skolan?

- Det betyder allting. Finns det ingen skola i byarna så dör byn. Så vill de uplåna Bockara by så är bästa sättet att lägga ner skolan, säger Marie Törnell.

Föräldrarna är också förvånade över att Bockara nämns på listan över besparingar då kommunen sagt att skolor med fler än 25 elever har ett berättigande i kommunen.

Men Lis Lyrbo som är socialdemokratisk ordförande i barn och utbildningsnämnden säger att det visst går att lägga ner en skola som Bockara, men att nämnden inte själva har mandat att göra det utan behöver stöd av kommunfullmäktige.

Det är dock inget som säger att de som berörs av besparingsförslag som står överst på listan ska vara mer oroliga än några andra säger Lyrbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista