Östersjön

Biogas från musslor nära verklighet

Det finns nu stora förhoppningar om att det ska gå att utvinna biogas från de musslor som används för rening av Östersjön.

Sveriges Radio Kalmar har tidigare uppmärksammats satsningen med musslor som ett sätt att rena Östersjön från gifter. Och nu inriktar sig projektet på att också kunna utvinna energi från musslorna.

Snart inleds försöken för att se hur mycket biogas som går att få ut och om det kan bli lönsamt. Mariana Johansson, processutvecklare på Svensk biogasforskning och utveckling i Linköping, är hoppfull.

- Ja, själva musslan i sig består ju av kött, och köttproteiner ger ju bra gas så det talar för musslorna, säger hon.

Bakom planerna står regionförbunden i Östergötland och Kalmar, flera kommuner i de båda länen, Linköpings universitet och lokala entreprenörer.

Att musslor tar upp kväve och fosfor och kan användas som renare av vatten är känt sen tidigare. Men nu ska det alltså undersökas om musslorna kan bli biogas. Tanken är alltså att musslorna minskar övergödningen av Östersjön och därefter fiskas upp för att bli drivmedel. Om satsningen slår väl ut kan det ge fler jobb i skärgården inom några år.

Men först måste man alltså undersöka hur mycket biogas man kan få ut av musslorna. Och om det kan bli lönsamt. De försöken ska snart börja.

Kan bli fiskfoder

Om det visar sig att det inte går att göra biogas av musslorna, ska man undersöka om de kan bli fiskfoder eller hönsfoder istället.

Men Sara Hallin, processingenjör på Svensk Biogas forskning och utveckling i Linköping, hoppas att projektet ska slå väl ut.

- Tanken är ju så himla bra att man renar vattnet, ökar sysselsättningen i skärgården och sen så kan man göra biogas. Jag tror absolut att det är realistiskt.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se


13 februari 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista