Kalmar län

Starka reaktioner mot dansk grishållning

Reaktionerna har varit starka under dagen efter SR Ekots rapportering och granskning som visar att många grisar plågas på danska gårdar.

På ICA Maxi i Kalmar trodde personalen att många skulle rata veckans erbjudande på billiga danska kotletter. Och Sveriges Radio Kalmar pratade med flera kunder som gick förbi den danska fläskfilén. En av dom var Birgitta Lindwall.

- Jag tycker det är fruktansvärt. För det första köper jag inte danskt kött, det gör jag inte, säger hon.

- Man blir chockad att det förekommer sådan fruktansvärd misär bland djuren.

Birgitta Lindwall var långt ifrån ensam om att vara upprörd över Ekots avslöjande att grisar på danska gårdar plågas. Var fjärde sugga i Danmark hålls till exempel inspärrad i en bur hela sitt liv och buren är så trång att suggan inte kan vända sig om.

Sveriges Radio Kalmar pratade med flera kunder i köttdisken som bojkottade de billiga danska köttet idag. Men de fanns också de som inte tror att danska bönder är sämre än svenska.

SR Ekots granskning visar att många kommuner köper en stor del av sitt kött från Danmark. I Västervik kommer till exempel 25 procent av köttet i skolor och på dagis från Danmark. Men  Kalmar kommuns upphandlingschef Per-Gunnar Fransson som sköter inköpen av kött åt fem kommuner i södra delen av länet säger att man inte serverar danskt kött i de kommunerna eftersom man har specifika krav. Däremot har man inte lika stor koll på halvfabrikat som biffar och köttbullar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista