Oskarshamn

Sprickor i OKG:s nya styrstavar

Sprickor har hittats även i de nya styrstavar som installerades i vintras, detta efter att reaktorn stängts under två månader på grund av just sprickbildningar under hösten. Det kan ha varit fel på leveransen av de nya stavarna tror vd:n.

Lars Skånberg, chef vid reaktorteknik på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att analysen av stavarnas skador kommer redovisas tidigast nästa vecka. Sedan kommer myndigheten att ta ställning till hur man går vidare.

Det var vid uppföljningsprover på de nya styrstavarna som sprickorna upptäcktes.

- Då konstaterade vi, något förvånade, att i de styrstavarna som vi bytte i vintras så har vi hittat nya små defekter, säger Lars Turing vd OKG. Det är små sprickor, någon milimeter djup och kanske fem till tio milimeter långa.

Det tyder på att det var fel med leveransen av de nya styrstavarna, materialfel, fel vid värmebehandlingen eller fel vid tillverkningen. Det menar OKG:s vd, Lars Turing.

Vad som orsakat sprickorna utres just nu på OKG.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista