Plågade djur kan dölja sig i högar av anmälningar

Högen med anmälningar har växt till sig hos länets djurskyddsinspektörer.
- Det skulle ju kunna vara något riktigt allvarligt bakom dem, men det vet vi ju inte, säger en djurskyddsinspektör.

Över 200 anmälningar om djur som far illa ligger just nu hos länets djurskyddsinspektörer.

De flesta har legat där, outredda, sedan årsskiftet då länsstyrelsen tog över ansvaret för djurskyddet från kommunerna.

När länsstyrelsen tog över djurskyddet från kommunerna vid årsskiftet så minskades styrkan från 9,5 tjänster till 5,5.

Högen växte - och ligger kvar

Samtidigt lämnades en klump med anmälningar in från kommunerna. De första månaderna fanns det bara tre djurskyddsinspektörer i hela länet och de hann inte med högen av anmälningar. Samtidigt kom det hela tiden in nya och anmälningshögen bara växte.

Först den 1 maj var de fulltaliga, idag arbetar sex djurskyddsinspektörer i länet, men styrkan är ändå reducerad. Det innebär att man nu hinner med anmälningarna i den takt som de kommer in. Men högen som ligger finns det inga resurser att ta hand om.

Vet inte vad som göms i högen

Hur allvarliga förhållanden som ligger bakom vet inspektörerna inte och det är allvarligt säger djurskyddsinspektören Hanna Heyl.

- Det skulle ju kunna vara något riktigt allvarligt bakom dem, men det vet vi ju inte, säger hon.

200 anmälningar ligger nu konstant, men länsveterinären Jörgen Where ser att högen kommer att växa ytterligare under sommaren då inspektörerna ska ha semester och styrkan återigen blir reducerad.

Många djur kan fara illa

Så länge styrkan med djurskyddsinspektörer inte är större än vad den är idag så kan många djur komma att fara mycket illa och det är något som oroar Jörgen Where.

- Jag kan alltså se rubrikerna i tidningarna, den dag vi har missat ett fall och jag vet precis vem som får ta ansvaret för det, det är ju vi. Det är ingen önskvärd situation, säger han.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista