Kalmar

Stora vindkraftsaktörer i stan

Den lokala tillverkningsindustrin har ännu inte dragit fördel av den växande vindkraftsindustrin. Det hoppas regionförbundet ändrar sig efter en två dagar lång konferens som lockat ett antal internationella storföretag inom branschen.

- Här finns en möjlighet för lokala tillverkare att visa upp sig och hitta kunder inom vindkraftsindustrin, säger Kajsa Olsson, handläggare på Energimyndigheten.

Omkring 160 företag med kopplingar till vindkraftsindustrin deltog på konferensen. Bland dem märktes storföretaget Siemens som letade underleverantörer.

Att det skulle börja byggas kompletta vindkraftverk i Kalmar län var det inte många på konferensen som trodde. Men det fanns ett antal lokala företag på plats som gärna vill bli underleverantörer till de globala storföretagen.

Ett sådant företag är Oskarshamnsvarvet. Dess ägare Ulf Melin hann med att träffa företag från både Tyskland och Indien. Han hoppas kunna slå sig in i vindkraftsbranschen och tillverka vindkraftstorn i framtiden.

Pär-Gustav Johansson
par-gustav.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista