Oskarshamn

Protester mot nattis nedläggning

Oskarshamns kommuns besparingsplaner väcker nu nya protester. Den här gången är det mot nedläggningen av nattis, alltså dagisverksamheten på nätter och helger som många föräldrar sätter sig emot.

- Om nattisverksamheten läggs ner så skulle jag bli tvungen att byta jobb, säger föräldern Mats Hansson som har ett av sina barn på nattis.

Måste byta jobb utan nattis

Mats Hansson jobbar femskift på batteritillverkaren Saft, som är en av Oskarshamns största industrier. Det innebär att han varannan vecka måste jobba kvällar eller helger, och för att klara av det, så måste han ha sitt barn på nattis.

På nattis i Oskarshamn är det runt 45 barn inskrivna idag. Många föräldrar Sveriges Radio Kalmar har varit i kontakt med berättar att de blir tvungna att byta jobb om nattisverksamheten läggs ner. Många av föräldrarna jobbar inom hemtjänst, brandkårer och precis som Mats på industrier i Oskarshamn, där nattarbete är ofrånkomligt.

Även om det just nu är relativt få barn som är inskrivna på nattis, så berättar en i personalen för SR Kalmar, att det beror på att det är lågkonjunktur och de stora företagen inte har nattskift längre.

Mats Hansson säger att om Oskarshamn ska vara en attraktiv stad och industristad så måste den här verksamheten få finnas kvar.

- Majoriteten av befolkningen jobbar dagtid, men det finns många som jobbar natt. Är man hitflyttad och inte har sina föräldrar som kan backa upp en, då går det inte, säger Mats Hansson.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista