Malexander

Skotten förändrade livet för många

28 maj 1999 - två poliser skjuts till döds i Malexander. De hade tagit upp jakten på tre rånare som precis slagit till mot Östgötabanken i Kisa. Idag är det tio år sedan. För många förändrades livet den dagen. Av den händelsen.

Den 28 maj 1999 slog Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson till mot Östgötabanken i Kisa. För fotografen Per Svensson Borrud etsades händelsen fast för alltid.

I skogarna söder om Kisa hamnade han mitt i eldstriden där rånarna attackerade polisen med automatvapen och handgranater. I tumultet som uppstod trodde polisen först att han var en av rånarna.

- Jag tar upp kameran och tar ett par bilder av honom och då tror han att jag tillhör rånarna och siktar på mig, säger han. Man inser att man kanske inte har nio liv, att man kan försvinna vilken dag som helst.

För Kisa blev rånet den första stora krisen för samhället.

- Jag tror att trygghetsfrågorna kom väldigt mycket i fokus efter det här, säger Majlis Johansson som för tio år sedan var kommunalråd i Kinda kommun.

Polismyndigheten i Kalmar län blev omedelbart inblandad i jakten på de tre gärningsmännnen och Sven-Erik Karlsson vid Kalmarpolisen minns händelsen.

- Man fick en blandad känsla av förskräckelse och ilska i salig blandning när man fick reda på sådant här, säger han.

Pär-Gustav Johansson och Jakob Kindesjö
par-gustav.johansson@sr.se
jakob.kindersjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista