Malexander

Minnesstund hölls i Malexander

Idag hölls en minnestund, på dagen 10 år efter de uppmärksammade polismorden i östgötska Malexander - en händelse som kom att engagera inte bara polisen utan en hel nation.
Minnesstenen i Malexander är fortfarande smyckad med färska blommor, tio år efter händelsen.

Mamman till, Robert Karlström, en av de mördade poliserna, Astrid Gladh från Vimmerby, var initiativtagare till minnesstunden och dukade upp med kaffe och tårta inne på församlingsgården i Malexander.

70, kanske 80 personer - kolleger, anhöriga och en och annan från bygden - samlades idag längs den lilla landsväg som slingrar sig längs vattnet in mot Malexander där polismännen Olle Borén och Robert Karlström sköts till döds för 10 år sen. Den händelse som började med bank- och butiksrånen i Kisa, som gjordes som ett led i finansieringen av deras nazistiska rörelse.

Flera kopplingar till Kalmar län

Poliser över hela Sverige engagerade sig i morden. Inte minst i Kalmar län där Sven-Erik Karlsson var informationschef vid tiden.

Händelsen visade sig snart ha flera kopplingar till Kalmar län. Förutom att poliser i norra länsdelen blev inkopplade i jakten på rånarna så var ju en av dom som senare dömdes för morden härifrån - Andreas Axelsson från Torsås som vid tiden bodde i Nybro - dessutom dömdes tre kalmarungdomar till skyddstillsyn och skadestånd för medhjälp till rånen i Kisa.

En idrottsprofil från norra länsdelen satt också häktad en längre tid misstänkt för att ha förvarat rånbytet. Men han dömdes aldrig.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista