Västervik

Symboliskt spadtag för debatt

Ett spadtag togs i Västervik för att få igång debatt om upprustning av Tjustbanan, en upprustning som skulle kosta närmare en miljard kronor.

På fredagen togs ett symboliskt spadtag för upprustning av Tjustbanan mellan Västervik och Linköping. Detta för att skapa debatt och samarbete för en statlig finansiering av banan. Totalt behövs nära 950 miljoner kronor till upprustningen.

Fredagens kampanj är något som välkomnas av många resenärer, en av dem var Ingrid Elmlund som stod och väntade på tåget till Linköping.

- Det är uppförsbackar och då orkar tågen inte med, och då får man ta buss. Jag tycker kampanjen är bra, säger Ingrid Elmlund.

Försening kanske önskad

Vid 10.58 rullade tåget från Linköping in på stationen i Västervik. Då var tåget nästan 10 minuter försenat, och kanske var det den symboliken politikerna ville ha, för att visa hur viktig en upprustning av Tjustbanan är.

Riksdagsmännen Jan R Andersson från Kalmar och Finn Bengtsson från Östergötland klev gemensamt av tåget med en blå spade i nävarna. Spaden ska ses som en symbol för att nu börjar deras kampanj för att få finansiering av Tjustbanan. Enligt Jan R Andersson talar mycket för att kampanjen ska ge resultat.

- Att man håller på att projekterar Ostlänken nu, så är det också viktigt att man bygger på de banor som matar upp trafik till Linköping, säger Jan R Andersson.

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista