Kalmar län

Allt färre bilar skrotas

På måndag är det två år sen skrotningspremien togs bort i Sverige, och antalet skrotade bilar har minskat med över 100 000 bilar det visar siffror från Transportstyrelsen.

Sveriges Radio Kalmar har varit i kontakt med flera bilskrotare i länet och många av dem har svårt att klara sig numera.

Anders Lindström på Glasrikets bildemontering i Nybro säger att man hade 2-4 bilar per dag innan skrotpremien försvann, idag handlar det om lika många bilar på en vecka i bästa fall.

- Bilingången har minskat med cirka 50 procent på de här två åren, säger han.

I Nybro kommun fanns det för bara ett par år sedan tre bilskrotningsföretag, men idag ser verkligheten annorlunda ut, för nu finns det bara Anders Lindströms bilskrot kvar.

Men också Anders har planer på att lägga ner sin skrot, på grund av att man får in alldeles för lite bilar, och det går helt enkelt inte runt. Och det här är en verklighet som så gott som alla bilskrotar Sveriges Radio varit i kontakt med vittnar om.

Under 2008 skrotades det runt 150 000 bilar i Sverige (3800 i Kalmar län), och det kan jämföras med 2006 då det skrotades det över 286 000 bilar (12 000 i Kalmar län).

Samtidigt visar statistik från Transportstyrelsen att antalet avställda bilar har ökat med 100 000 bilar på två år i Sverige. Och det här är en direkt följd av att skrotningspremien togs bort första juni 2007 säger Anders Lindström, som nu hoppas på att skrotningspremien införs igen.

 - Kommer det en bra premie så tror jag att de flesta skulle köra sin bil till en auktoriserad bilskrot, för då vet de med 100 procent att den tas om hand på ett riktigt sätt, och den riskerar inte att hamna i naturen, säger Anders Lindström. 

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista