Kalmar län

Landstingsavgift kan vara olaglig

En avgiftshöjning som landstingsstyrelsen i Kalmar län beslutat om kan vara olaglig. I fredags togs beslutet att höja avgiften för utprovning av hörapparater till 1200 kronor, men det strider mot lagen menar Hörselskadades Riksförbund.

Avgiften som tas ut för utprovning av hörapparat kostar idag 800 kronor, men efter avgiftshöjningen kommer det kosta 1200 kronor. Och avgiften läggs utanför högkostnadsskyddet på 900 kronor, trots att det enligt Hörselskadades Riksförbund handlar om en vårdavgift.

Jan-Olof Kennberg är hörselskadad och distriksordförande i Hörselskadades Riksförbund menar att det handlar om mer än en avgiftshöjning.

- Det står ju i hälso och sjukvårdslagen att landstinget får ta ut vårdavgifter på maximalt 900 kronor per år när det gäller högskostnadsskyddet.

Det innebär alltså att du när du går till doktorn inte ska behöva betala mer än 900 kronor under ett år. Utprovningsavgiften på 1200 kronor kan därmed bli olaglig.

Men Anders Henriksson som är socialdemokratiskt landstingsråd i Kalmar län tror inte att man gör något olagligt.

- Det är ett regelverk som de allra flesta andra landsting följer och ska man lägga in ett separat högkostnadsskydd här måste vi se över högskostandsskyddet generellt. Och i de tider vi befinner oss i nu när vi måste spara är det inte möjligt just nu, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Men stämmer det att den här avgiften kanske inte ligger i linje med lagen?

- Jag vet inte hur lagen i detalj reglerar just hörapparater, säger Anders Henriksson. Som påpekar att man prioriterat att själva hörapparaten ska vara gratis.

Men Jan-Olof Kennberg är besviken och orolig. Han tror att alla inte kommer att kunna skaffa sig en hörapparat.

- Det är de som kan betala som får hjälpen, och de andra får vara utan, säger han.

Kristoffer Örstadius
kristoffer.orstadius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista