Ändrade gasolkrav uppskattas inte

Många campingplatser funderar på att införa egna krav på kontroll av gasoltuber. Efter att kontrollkraven tagits bort kan runt 500 husvagnar med allvarliga fel på gasolen finnas på svenska campingplatser i sommar.

Den obligatoriska kontrollen togs bort på Bilprovningen för en månad sedan efter direktiv av EU, trots att var tjugonde husvagn har haft allvarliga fel på gasolsystemet.

I bara drygt hälften av de husvagnar som kontrollbesiktats i maj har också gasolsäkerheten testats. Det betyder att kontrollen inte gjorts på närmare 10.000 vagnar. Det betyder 500 husvagnar med allvarliga gasolfel kan står på svenska campingplatser i sommar.

Kravet på att gasolsystemet ska klara Bilprovningens normer upphörde 29 april efter nytt direktiv från EU som anser den obligatoriska kontrollen i Sverige varit konkurrenshämmande. Istället erbjuder nu Bilprovningen ett frivillig test som kostar 150 kronor för husvagnsägaren.

Uppskattas inte

Lagändringen uppskattas inte av var sig campare eller campingvärdar som är oroliga över riskerna med läckade gasol.

- Vi vill att gasolen kontrolleras säger Denis Landelius campingvärd vid Timmernabben camping till Sveriges Radio Kalmar.

- Explosionrisken är katastrofal och det är vi som driver campingar som har ett kollektivt ansvar, säger Denis Landelius.

Husvagnsorganisationen Caravan Club som driver campingen i Timmernabben har tillsatt en egen grupp som undersöker om hur de ska kunna göra gasolkontroller innan campare släpps in.

Janne Rindstig
jan.Rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista