Kalmar län

Mer sökta EU-pengar till kommunerna

Kommunerna har blivit bättre på att söka pengar från EU.
- Det blir som ett självspelande piano att det är så krångligt.

Kommunerna har blivit bättre på att söka pengar från EU till olika tillväxtsatsningar i regionen. Det menar Henrik Blomberg som är ansvarig för arbetet med de satsningar som görs i Småland och på Öland.

En myt att det är krångligt

Han vill gärna att stämpel på krånglighet i sammanhanget tas bort.

- Det är mycket en myt, det blir som ett självspelande piano att det är så krångligt. Det tar tid, det är klart, men har man med sig det tänket redan från början att vi ska jobba med ett EU-projekt och det kanske får ta lite tid, då är det inte så krångligt, säger Henrik Blomberg.

80 miljoner att fördela

EU har mängder med pengar som finns att söka till olika projekt. Ett av dom gäller regional tillväxt. Kommunerna i Kalmar län ingår här i programområdet Småland och Öarna där det finns i snitt 80 miljoner kronor att fördela varje år fram till 2013.

Flera kommuner som Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Högsby och dom på Öland har varit med i liknande EU-satsningar sen långt tidigare. Men för andra blev det här med tillväxtsatsningar en nyhet 2007 när programmet drog igång.

Inledningsvis upplevde Henrik Blomberg en viss tröghet, men ser nu att ansökningarna blivit allt vanligare.

De flesta kommuner har fått stöd

De flesta kommuner har beviljats någon form av stöd, antingen för något de själva driver, eller tillsammans med andra. I en stor del av projekten där Kalmar län är delaktiga är regionförbundet en part, vilket gör att kommunerna, som utgör regionförbundet, är en del.

Exempel på EU-projekt inom ramen för programområdet på senare tid är en satsning på ökad inflyttning av företag till Öland och turistsatsningar i vimmerby, västervik, nybro och öland; dessutom är Oskarshamn med i ett som handlar om bättre kommunikationer mellan Gotland och småländska höglandet.

Men det kan naturligtvis alltid bli bättre säger Blomberg.

- Självklart så vill vi ha in mer ansökningar, så vi får en stor konkurens om pengarna.

Den 3 juni är deadline för nuvarande ansökningsomgång. Det sker fyra ansökningsomgångar varje år.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista