Emmaboda

Glassamlingens öde avgörs ikväll

Mycket tyder på att Emmaboda kommun kommer att köpa delar av Orrefors Kosta Bodas glassamlingar för 10 miljoner kronor.

Vänstermajoriteten är positiva till ett köp inför måndagens kommunfullmäktige. Men den borgerliga minoriteten i Emmaboda tycker inte att det ingår i kommunens kärnverksamhet att ta över ägandet av glassamlingarna. De tycker att det handlar om för mycket pengar som behövs till annat. Men ordföranden, socialdemokraten Bo Eddie Rossbol, försvarar förslaget.

- Det är egentligen inte samma pengar det handlar om. Vi tar ingenting av driftspengarna. Det här är ju pengar som vi får låna upp och just för tillfället är det väldigt låga räntor, säger han.

Vänstermajorieteten i Emmaboda kommun vill köpa glassamlingarna från Åfors, Boda o Kosta av New Wave - företaget som äger Orrefors Kosta Boda-koncernen. Prislappen är 10 miljoner men då sponsrar New Wave med en halv miljon om året i fem år.

Tanken är att det ska bli ett glasmuseum i Boda och att kommunen ska köpa Orrefors Kosta Bodas fastigheter i samhället någon gång i framtiden.

Beslutet att köpa glassamlingen tas förmodligen i Emmabodas kommunfullmäktige ikväll, men den borgerliga minoriteten kämpar in i de sista mot förslaget. De tycker att det handlar om för mycket pengar - pengar som behövs bättre inom vården o omsorgen.

Men Bo Eddie Rossbol känner sig säker på att förslaget kommer att röstas igenom och att köpet blir av.

- Jag är ganska säker, vi har ju en egen majoritet och jag har inte hört någon i våra led som har tänkt rösta nej, säger han.

Pär-Gustav Johansson
par-gustav.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista