1 av 2
Foto: Ann-Sofie Ottosson
2 av 2
Oskarshamn

Äspö har en framtid - trots allt

Trots att Östhammar gick vinnande ur stiden när det gäller slutförvaringen av kärnbränslet så finns det en framtid för Äspölaboratoriet där man under många år forskat på hur man bäst kan förvara det utbrända kärnbränslet.

500 meter ner i berget utanför Oskarshamn finns Äspölaboratoriet och Magnus Westerlind som är biträdande chef för slutförvarsprojektet säger att arbetet kommer att fortsätta i laboratoriet precis som vanligt.

- Där har vi alldeles utmärkta anläggningar för att testa och fortsätta vår teknikutveckling. Det kan gälla utveckling av maskiner för deponering av kapslarna. Vi kommer att jobba vidare precis som vanligt, säger han.

Hur länge man ska driva laboratoriet vet han inte. Men han ser att det kommer att användas under lång tid framöver inte minst inför arbetet slutförvaret i Östhammars kommun. Men även när slutförvaret väl är igång i Forsmark så tror han att laboratoriet kommer att leva vidare.

- Var har mycket internationella samarbeten, andra länder och organisationer som vill komma till oss och använda våra anläggningar, säger Magnus Westerlind.

Men någon gång kommet det att ha fullgjort sin funktion och fyllas igen. Men den bortre gränser ser han inte i dagsläget.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se


3 juni 2009

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".