Tommy Eliasson (S), Lisbeth Lennartsson (C) och Mikael Almqvist (KD) samt programledaren Nick Näslund i Fokus valvaka. Foto: Louise Haag
Öland

Kommunsammanslagningen: Olika åsikter om årtal

Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson (C) och Mörbylångas vikarierande kommunalråd Tommy Eliasson (S) hade olika åsikter om när kommunerna ska slås samman, om ölänningarna röstar ja under valdagen.

I samhällsprogrammet Fokus valvaka i Sveriges Radio Kalmar ville Tommy Eliasson (S) ha en snabb sammanslagning om det blir ett rungande "ja" i folkomröstningen.

- Varför ska vi vänta i fem år? sa han i programmet.

- Det beror förstås på valresultatet. Blir det ett stort genomslag för "ja" tycker jag det bästa vore att genomföra det här den första januari 2011.

Lisbeth Lennartsson (C) ville istället skynda långsamt.

- Det är regeringen som ska fatta beslut efter att fullmäktigeförsamlingarna har gjort det och det kan bli någon gång under vintern, sa hon.

- Man ska ha respekt för att det också finns de som tycker att man skulle ha gjort på ett annat sätt - endera ja eller nej. Går man för fort fram så kör man över minoriteten.

Också motståndaren mot en sammanslagning, Mikael Almqvist (KD) från norra Öland tycker det är bättre att låta processen ta tid.

Nick Näslund
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".