Gymnasiematen följer inte kostråden. Foto: Erik G Svensson / Scanpix
Kalmar län

Gymnasiematen följer inte kostråd

Gymnasieskolorna i länet lever inte upp till Livsmedelsverkets kostråd. Det finns för få nyckelhålsmärkta varor och det tar för lång tid mellan tillagning och servering.

Det visar en undersökning Sveriges Radio Kalmar gjort.

Kostråden som riktar sig till alla skolor och förskolor är endast rekommendationer och skolorna behöver inte följa dem. Nästan alla skolor som deltog i undersökningen säger att de följer rekommendationerna, men en närmare titt på deras svar visar att skolorna brister på flera punkter.

Kostråden säger bland annat att det ska gå så kort tid som möjligt mellan tillagning och servering av skolmaten. Ändå uppger hälften av de ansvariga för skolmaten att det kan ta upp till två timmar från det att maten lagas till det att den serveras.

För lite nyckelhålsmärkt

Livsmedelsverket råder också kommunerna och de ansvariga för skolmaten att använda sig av nyckelhålsmärkta produkter för att minska mängden mättat fett som elever får i sig. Alla mjölk- och charkuteriprodukter ska vara just nyckelhålsmärkta. Men ingen av skolorna som deltog i undersökningen har så mycket. Flera av skolorna har till och med mindre än 25 procent nyckelhålsmärkt mat. En av dem är Mönsteråsgymnasiet.

- Det är inte det som vi har prioriterat när vi har gjort matsedlar. Sen finns det inte heller så mycket nyckelhålsmärkt angivet i vårt anbud, säger Anette Wärnlund, servicechef på Mönsterås kommun.

Tomas Eriksson, vd på CIS i Kalmar, tycker att det är upp till eleverna själva att se till så att de får i sig rätt mat.

- Eleverna ska genom sin kunskap och sitt fria val kunna välja en korrekt kost. Det ska inte vara för tillrättalagt i skolan, säger han.

Viktigt med näring i skolmaten

För att eleverna ska orka med hela skoldagen är det viktigt att skolmaten har tillräckligt med näring. Därför ska den näringsberäknas. Och i Kalmar län är det Vimmerby kommun som inte serverar näringsberäknad mat.

Men för eleverna är näringen viktig.

- Jag känner väldigt väl att det måste vara mycket näring för jag blir väldigt trött annars.Och då orkar man inte med att vara koncentrerad på lektionerna, säger Mathilda Johansson som går sista året på Mönsteråsgymnasiet.

Linda Viskic
linda.viskic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".