Mönsterås

SD framgång i Blomstermåla

Många av Eu-valets vinnare tar nu valresultatet som ett tecken på att de kommer få framgång även i kommande val 2010, inte minst Sverigedemokraterna (SD).

Hade invånarna i Mönsterås kommun fått bestämma hade de tagit en plats i EU-parlamentet. Allra störst andel fick de i valkretsen i Blomstermåla där de nådde närmare sju procent

Sverigedemokraternas Anders Leander i Mönsterås säger att det är ett aktivt kampanjarbete som nu gett resultat och han hoppas på en plats i kommunfullmäktige efter valet 2010.

Idag sitter ingen Sverigedemokrat i Mönsterås kommunfullmäktige men det centerpartistiska kommunalrådet Roland Åkesson tycker inte att valresultatet i EU-valet ska ses som en temperaturmätare inför kommande val och tror inte heller att det kommer påverka den kommande valrörelsen 2010.

- Extrema partier och småpartier har lättare att mobilisera sina väljare och det kommer till uttryck i EU-valet där valdeltagandet är lägre, säger kommunalrådet Roland Åkesson (c).

I Mönsterås och i Högsby kommuner fick SD så många röster att de tog sig över fyra procent. Men i flera andra kommuner där SD har mandat i fullmäktige fick de en betydligt lägre andel röster.

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".