Lars Leijonborg. Foto: Dan Lindberg / Scanpix

Lars Leijonborg lämnar regeringen

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (FP) lämnar regeringen.

"Efter mer än fyra decennier i politiken och tjugo val- och folkomröstningskampanjer känner jag för att göra något annat. Jag har bestämt mig för att jag inte vill ladda om för en tjugoförsta valrörelse. Jag tänker alltså inte kandidera i valet 2010 och då är det naturligt att nu lämna regeringen", skriver Lars Leijonborg i ett pressmeddelande.

Den formella avgången sker så snart en efterträdare utsetts. Enligt Anders Andén, presschef hos utbildningsminister och Leijonborgs kollega på utbildningsdepartementet, Jan Björklund, säger att en efterträdare till Leijonborg beräknas vara utsedd "kring midsommar".

TT

Lars Leijonborg

Lars Leijonborg var i tio år, 1997-2007, Folkpartiets ledare och när den borgerliga alliansen vann valet 2006 fick han posten som utbildningsminister.

Från 2007 fram till i dag har Lars Leijonborg varit högskole- och forskningsminister.

Lars Leijonborg föddes 1949 i Solna i Stockholm och valdes till ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund (FPU) när han var i 20-årsåldern. Han tog socionomexamen 1974.

I slutet av 1970-talet tog hans politiska karriär i Folkpartiet fart igen då han började arbeta som informationssekreterare, först vid utbildnings- och sedan vid arbetsmarknadsdepartementet.

Leijonborg blev 1980 partisekreterare för Folkpartiet och 1990 valdes han till andre vice ordförande där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".