Oskarshamn/Figeholm

Förtidsröster glömdes bort

Ett flertal förtidsröster till EU-parlamentsvalet glömdes kvar i ett kassaskåp i Konsumbutiken i Figeholm. När man upptäckte rösterna och lämnade in dem var det försent och rösterna ogiltigförklarades.

- Det är helt och hållet den mänskliga faktorn. Trots att vi har frågat från valnämndens sida om de har lämnat över alla röster, så har man då sagt att vi fått alla röster men så upptäckter man att det fanns kvar röster i kassaskåpet tyvärr, säger Mathias Karlsson, ordförande i valnämnden i Oskarshamns kommun.

Finns det ingen möjlighet att räkna in de här rösterna i efterhand?

- Vi har frågat länsstyrelsen det. Tyvärr efter att onsdagsräkningen är avklarad, vilket det var när det här upptäcktes, så är det försent, säger Mattias Karlsson.

Nu har inte de 34 röster som det handlar om kunnat påverka utgången av valet, men det handlar om ett allvarligt fel som hänt genom slarv.  

Sedan 2006 är det kommunen och inte Posten som är ansvarig för förtidsröstningen och det är en av anledningarna till att det till exempel går att lämna sin förtidsröst i butiker och på andra platser.

Kan bli ändring av förtidsröstande

Och nu funderar valnämnden i Oskarshamns kommun på om man ska sköta förtidsröstandet på annat sätt.

- Ja, alltså vi måste nu se över vem som ska arragera förtidsröstningen. Valnämnden har ju ett övergripande ansvar men nu ska vi också fundera på om vi ska sköta förtidsröstningen helt i egen regi, säger Mathias Karlsson, ordförande i valnämnden.

Butiken som begick misstaget riskerar nu sänkt ersättning som straff. 

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se