Mobilsurfande kan bli kostsamt

Från 1 juli blir det billigare att både prata i mobilen och skicka SMS mellan EU-länder. Men något pristak för att surfa via telefonen eller datorn blir det dock inte, vilket gör att det som kostar ett par hundralappar per månad hemma i Sverige kan kosta lika mycket per minut i utlandet.

Från första 1 juli sänks samtalskostnaden i EU-länderna till knappt 5 kronor per minut och ett SMS får inte kosta mer än 1,50 men för mobilsurfande på nätet finns inget pristak. Det kan kosta 100-tals kronor per megabyte som tankas hem även inom EU vilket gör att ett femminuters Youtube- klipp kan kosta 1500 kronor att se i Danmark och att surfa på mobilen utanför EU är ännu dyrare.

Nytt från halvårskiftet blir att alla ska få meddelande om surfkostnaden via SMS eller mail innan uppkopplingen startar.

För att slippa chockräkning efter utlandsresan är lösningen att antingen spärra mobilen mot utlandssurfing , surfa ytterst sparsamt men det går också att köpa kontantkort på resmålet säger Anna Boström vid Post- och Telestyrelsen.

- Det är ett jättebra alternativ för då betalar man efter den inhemska taxan, säger Anna Boström. Andra alternativ är att leta upp ett internetcafé eller ta sig till en lokal med tillgång till billiga internetmöjligheter.

Gäller bara inom EU

Från 1 mars 2010 måste operatörerna dessutom erbjuda en spärr för allt surfande som kostar mer än 50 Euro. Prisändringarna som genomförs nu gäller bara till 2012 och inom EU, i övriga delar av världen kan kostnaderna var ännu högre.

- Gå in på operatörens hemsida, studera priserna och var försiktiga, säger Anna Boström som råd till svenska mobiltelefonkonsumenter inför sommarsemestern 2009.

Mobilprisändringar 1 juli 2009

- pristak per SMS införs inom EU till 1kr och 16 öre plus moms

- pristak per samtal sänks till 4 kronor och 57 öre plus moms för att ringa inom EU 

- pristak per samtal sänks 2 krnor och 2 öre plus moms för att ta emot samtal inom EU

- samtal skall debiteras per sekund inte som tidigare per minut 

- operatörna måste redovisa kostnader per mb innan uppkoppling 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.