Kalmar län

Kandidater för sin sensor

En sensor för mätning av en läkemedelssubstans, det är den produkt som ligger till grund för Kalmar läns utsedda kandidater till SKAPA:s utvecklingsstipendium 2009, ett stipendium till minne av Alfred Nobel.

På måndagen offentliggjordes vem som blir Kalmar läns kandidat till Stiftelsen SKAPA:s utvecklingsstipendium 2009, ett uppfinnarstipendium instiftat till minne av Alfred Nobel där både prestige och pengar står på spel.

Annika Rosengren är en av de tre innovatörerna som arbetat med Kalmar läns bidrag som den 13 oktober åker till Tekniska mässan i Stockholm.

- I närmare fyra år har vi jobbat med det, men det är det senaste året som det gått mot en färdig produkt, säger hon. Det känns jätteroligt, det känns kul när man får stöd i det arbete man gör.

Produkten är en sensor som kan mäta Varfarin i blodet. Varfarin är en läkemedelssubstans som många patienter tar till exempel efter att ha drabbats av en blodpropp. Varfarin är vanligtvis ett problematiskt läkemedel som patienter behöver ha noggrann kontroll på.

Annika Rosengren som tillsammans med Ian A Nicholls och Björn C. G. Karlsson som den 13 oktober har möjlighet att ta hem det nationella utvecklingsstipendiet.

Kristioffer Örstadius
kristoffer.orstadius@sr.se