Oskarshamn

Man JO-anmäler valmyndighet

En man från Oskarshamn har anmält Länsstyrelsen i Kalmar och Valmyndigheten i Solna då han inte fick rösta eftersom han saknade id-handlingar.

Mannen, som i princip aldrig använt legitimation under de senaste 25-30 åren, JO-anmäler Länsstyrelsen i Kalmar och Valmyndigheten i Solna för att han nekats att rösta i EU-parlamentsvalet då han saknade legitimation.

Enligt honom har han röstat i samtliga val sedan 1964 och ifrågasätter nu varför han nekats den här gången.

Han hävdar att han har en grundlagsskyddad rätt att inte behöva ha någon legitimation, och att hans medborgerliga rättigheter därför inte borde begränsas. I anmälan finns en hänvisning till Lagbestämmelser Riksdagens lagdatabas 2009 (kortversion) där det står att "För personer i landet finns ingen skyldighet att inneha legitimation" och som gäller svenska medborgare.

Vivan Nilsson vid Valmyndigheten säger, när hon får höra om anmälan, att utredningen får ha sin gång. Hon säger samtidigt att:

- Det står i vallagen att man ska kunna styrka sin identitet, genom id-kort, körkort, pass eller att en annan person kan gå i god för att du är du.

Sandra Skeppar och Simon Leijnse
sandra.skeppar@sr.se
simon.leijnse@sr.se