Nybro kommun

Mer pengar till glasrikets skatter

Nybro kommun kan tänka sig att bidra med mer pengar för att rädda de gamla glassamlingarna i Orrefors om föreningen Glasrikets skatter inte får ihop de 12,5 miljoner som behövs för att köpa samlingarna av Orrefors Kosta Boda koncernen.

- Det kan kanske bli svårt för Glasrikets skatter att samla in pengarna som behövs så vi får se hur det ser ut efter sommaren. Jag har inte stängt dörren från kommunens sida till att vi eventuellt kan skjuta till mer pengar, säger Markus Lund (S), kommunalråd i Nybro.

Kommunstyrelsen i Nybro har sedan tidigare redan bestämt sig för att köpa andelar för tre miljoner kronor i Glasrikets skatter. Föreningen vill rädda Orrefors gamla glassamlingar och pappersarkiv undan en auktion som skulle sprida samlingarna över Sverige och världen. Målet för föreningen är istället ett glasmuséum i Orrefors. För att uppnå detta mål säljer föreningen andelar för 10 000 kronor till intresserade privatpersoner och organisationer som vill vara med och rädda samlingarna kvar i Orrefors.

Säljaren är Orrefors Kosta Boda som samtidigt ligger i förhandlingar med Emmaboda kommun om att sälja resten av sina samlingar från bruken i Åfors, Kosta och Boda.

Pär-Gustav Johansson
par-gustav.johansson@sr.se