Kalmar län

Samarbete ska hjälpa invandrare in i arbetslivet

Åtta kommuner i länet ska ta fram ett nytt koncept för hur nyanlända invandrare snabbare kan komma in i arbetslivet.

I Kalmar kommun har man på försök redan börjat med att varva språkstudier med praktik och i det nya projektet vill Kalmar tillsammans med ytterligare sju kommuner i länet se hur dom kan gå vidare med satsningen där en av grundstenarna är att fånga upp dom som har intresse för ett särskilt yrkesområde och tidigt ge dom praktik och jobbcoachning inom det.

Så sent som på onsdagen blev det klart med pengar från EU till en förstudie som ska ta fram ett gemensamt koncept mellan kommunerna som förutom Kalmar är Torsås, Mörbylånga, Borgholm, Nybro, Emmaboda, Västervik och Oskarshamn.

Satsningen vänder sig till dom som läser svenska för invandrare, som Sophee Uphate från Thailand, som gärna skulle få chansen.

- Vi vill ut och jobba, säger hon och ser också fördelarna i att komma ut och få träffa folk och prata svenska.

Håkan Maurtizon, som är projektledare, tror det är bra.

- Kalmar län är generellt dåliga på att samarbeta, så det är att se vad grannkommunerna håller på med och lära oss att samarbete. Bland annat kring pedagogik.

Arbetet med förstudien finansieras med hjälp av pengar från EU:s strukturfond Småland och Öarna.

Ytterligare tre projekt som precis fått besked om bidrag från fonden är en satsning på att tillvara affärsideer i Oskshamn, arbetet med att ta fram en vision för vad Glasriket ska stå för i framtiden, och en utredning kring en kombiterminal i Nybro-Kalmarregionen där containrar ska kunna lastas från tåg till lastbil.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se